"Jeg kan kun betegne bogen som - riflet (et udtryk fra romanen, som bruges om alt som er godt)

Jeg synes det historiske og det kontrafaktiske behandles så elegant, at jeg ikke undervejs gav mig af med at tænke på det historisk korrekte. En af de ting jeg faktisk var lidt spændt på om kunne lykkes.

Samtidig synes jeg at spring mellem personer og dermed lokaliteter får historien til at flyde fint uden at blive langtrukken, og forfatteren formår at fastholde kronologien og dermed sammenhængen.

Skal jeg nævne en ting der pinte mig lidt, er det dialogen. Den flyder fint, men - jeg elsker sproget, dets muligheder og især finurligheder. Jeg synes godt at dialogen kunne have haft et mere tillempet tidstypisk præg. Dette ville have holdt mig helt fanget i 1864.
Dette er dog min lille private sprog-neurose, og måske det lidt moderne sprog er vejen til flere læsere.
 
Det var en fornøjelse at læse manuskriptet, især afslutningen - set med nationale briller. Det var på tide preusserne fik læst teksten."
 
- Anmeldt af Søren Østergaard, Hvidovre.
Regional Director på den skandinaviske del af Site0 Community, en international side om forter og fæstninger.
http://www.vestvolden.info/
http://www.fortress-scandinavia.dk/
http://www.vestvolden-hvidovre.dk/

 


"I grove træk har jeg via min folkeskolelærdom og et enkelt besøg på Dybbøl Skanse kendt til krigen i 1864, men da jeg var ca. 2/3 igennem Jernkongen følte jeg mig nødsaget til at søge på nettet for at finde ud af hvad der rent faktisk var sket, for bogen er skrevet så detaljeret og – i min verden – så virkelighedstro at jeg kom i tvivl om det var en kontrafaktisk historie eller en dokumentar.

Som pendler læser jeg en del i toget og da jeg læste om tilbagetrækningen fra Dybbøl nåede jeg kun akkurat af toget. Mistede tidsfornemmelsen og hørte ikke konduktøren sige: ”Næste station:………… Helt Suverænt"

- Anmeldt af Karsten M. Dissing, Hjørring.


UDTALELSER OM BOGEN


Alle anmeldelser her er foretaget af beta-læsere.

Forfatter, Claus Mørkbak Højrup, har også udgivet krimien "Mordet ved Dybbøl Banke" som foregår i aprildagene i 1864. Bogen er udgivet via People´sPress og kan købes her.


"En roman beskæftiger sig med noget, der kunne være sket i en forfatters fantasiverden. Her ser forfatteren på historien med danske – men ikke romantiske – briller.

Historiske rammer skabt af Christian IX, Novemberforfatningen, konseilspræsident D. G. Monrad, general de Meza overfor preussernes ministerpræsident Bismarck og kong Wilhelm IV, samt adskillige sidepersoner.

Gennem en lille personskare berettes her en godt fortalt historie om, hvad der ’kunne være sket, hvis’ Chr. IX trak anstødsstenen – Novemberforfatningen – tilbage og agerede personligt stærkt i en nationalt fortvivlet situation.

Personkredsen omfatter konger, ministre, generaler, officerer og soldater i garnison og felt, borgere, politimænd, ’adel og borger, præster og bønder’, sat i et vel researchet og også sprogligt realistisk billede af datidens verden og verdensbillede. Historien er god og godt fortalt i et levende sprog."

- Anmeldt af Per D. Nielsen, Brønderslev.


"Den danske konge. Christian IX, havde under pres underskrevet Novemberforfatningen, som var en forlængelse på den omdiskuterede Ejderpolitik, der indlemmede Slesvig i det danske rige.

Denne progressive udenrigspolitik havde provokeret den preussiske jernkansler Otto Von Bismarck, hvilket blev starten på en krig mod Preussen og Østrig, hvis afgørende slag blev kæmpet i Sønderjylland på Dybbøl banke. Danmark tabte slaget og var derfor nødsaget til at underskrive en fredsaftale for at sikre det danske kongeriges forsatte eksistens. Nederlaget til Preussen og Østrig betød, at den danske helstat måtte afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg.

Men hvad nu, hvis den danske konge havde trådt i karakter og genansat general Christian Julius de Meza efter tilbagetrækningen fra Dannevirke?

Claus M. Højrup giver på spændende vis med udgangspunkt i den kontrafaktiske historieskrivning et alternativ bud på begivenhederne i 1864. Bogen er kompositionsmæssigt bygget op, så vi får fortalt historien fra både preussisk, østrigsk og dansk side samt fra høj og lav i samfundet, hvilket giver et mere nuanceret billede af begivenhederne.

Undervejs tager bogen flere overraskende drejninger – ikke mindst med en overraskende slutning - som gør at bogen er svær at lægge fra sig.

Jernkongen er en virkelighedstro roman, der bærer præg af et stort researcharbejde fra forfatterens side. Jeg anbefaler bogen til dem, der ønsker at læse en spændende roman og på samme tid ønsker at lære lidt om den danske historie."

- Anmeldt af Martin Faber Jensen, Randers,
  Cand. mag i historie og politisk teori og filosofi.

 

 


Anmeldelse af del 1: Jernkongen 1864:
"Så er jeg færdig med Jernkongen, desværre. Den er utroligt velskrevet, spændende og livagtig. Det er en meget fin måde du beskriver alle personerne på, den måde de kører sideløbende i gennem hele fortællingen for til sidst at ende sammen på slotspladsen i København. Glæder mig til at begynde på den næste....(:o)

Hos mig får den helt sikkert 10 stjerner ud af 10. Det er lige min form for læsning. En af den slags bøger man kun nødigt lægger fra sig...tak for oplevelsen.

Det er en utrolig god fortælling den du har gang i her Claus...keep up the good work..."

Anmeldelse af del 2: Fædrelandet, 1867:
"Så er del to også læst. Må jo nok sige det er lige på og hårdt med action, kærlighed og bedrag. Den er lige så velskrevet som del nummer et og jeg håber du kan holde dampen oppe, til at gøre serien helt færdig.
Hvis ikke den samlede stand af forlæggere i Danmark, snart får øjnene op for det du har gang i her, så ved jeg ikke hvad. Håber jeg får lov til at læse med når du kommer videre i historien.....på forhåbentligt gensyn i år 1870."

- Anmeldt af Mads Brønden